Zastoupená vinařství

Vinařství Vajbar

Vinařství Vajbar sídlí ve vinařské obci Rakvice, která je součástí velkopavlovické vinařské podoblasti. Vinařský provoz však najdete v nedaleké obci Zaječí. Mezi firemní vinotékou v Rakvicích a výrobou s vlastní vinotékou a degustačním sklepem vede krásná cyklostezka mezi vinohrady.

Obec leží v tom nejjižnějším koutě jižní Moravy asi 40 km jihovýchodně od Brna v těsném sousedství Lednicko – Valtického areálu. Bohatá tradice vinařství v obci sahá daleko do historie. Už naši předci věděli, že v katastru obce jsou vhodné klimatické podmínky, ale i půdní složení umožňují docílit velmi dobré vyzrálosti hroznů.

Bronislav Vajbar je klasickým případem vinaře, kterého k vínu přivedli předci. Rodinná tradice pěstování hroznů a výroby vína sahá daleko do historie rodiny. Důkazem toho je i dochovaný rodokmen, ve kterém je zmínka o vinařství už z konce 19.stol. Bronislav tak již od 10 let pomáhal ve sklepě dědovi a otci. Tady se vytvářela láska k půdě i vínu. „Jako kluci jsme se těšili na sbírání hroznů, tenkrát ještě do dřevěných kádí. Těšili jsme se i na šťávu a občas i nějaké to potají vypité deci burčáku. Samozřejmě, mělo to i své stinné stránky – zelené práce, kopání či vynášení réví mě opravdu nebavilo“. Postupem času zjišťoval, že práce na vinici a ve sklepě přináší nejen radost a požitek z vyrobeného vína, ale také finanční profit. V 16 letech vyrobil svých prvních 150 l vína na prodej. Krátce po 18 roku si udělal živnostenský list a začal podnikat ve výrobě vína – zprvu hlavně u sudových vín.

Od roku 1994 se víno stalo jeho hlavním zdrojem obživy. První 3 roky byly krušné, vše se musel sám naučit. Na zahraničních cestách zjistil, že vinaři více než 80% produkce lahvují a prodávají s výraznějším ziskem. To vedlo k rozhodnutí začít vedle již zavedené výroby sudových vín vyrábět i vína lahvová. Jeho rozhodnutí se potkalo se zvyšující se poptávkou trhu po lahvových a později i predikátních vínech u nás. I tady začínal, jak je jeho zvykem, pomalu zkoušet. Nejprve vyráběl 3 roky vína jakostní, zkoušel, co víno v lahvi udělá, jak bude stárnout a reagovat na různé podněty zvenčí.

Pochopitelně, že se postupem času vyvíjela nejen výroba, ale i technologie. Do roku 2000 byly finance směřovány do výsadby vinic, od roku 2000 přicházejí do technologie. Řízené kvašení, pneumatický lis, kvalitní mlýnek se ukázaly ve skokovém nárustu kvality. Proto vylepšování a modernizace technologie pokračovalo i nadále.

VÝROBA VÍNA
Do roku 2000 byly finance směřovány do výsadby vinic, od roku 2000 přicházejí do technologie. Výroba vína, na jejíž kvalitu je kladen maximální důraz, je podpořena osobním přístupem sklepmistra a zvolením vhodné technologie. Sklepní hospodářství využívá veškerou moderní technologii, která je zapotřebí při výrobě vína.
Mezi ni patří dva vakuové lisy, které slouží k lisování bílých a modrých hroznů, tak aby se pomalu a šetrně uvolňoval mošt.
Dalším neodmyslitelným krokem při výrobě vína je řízené kvašení, které napomáhá udržovat vína při kvašení při nízké teplotě, aby nedocházelo k přehřátí moštů. Najdete tu i vinifikátory či systémy umožňující kryomaceraci.
Důležitým krokem ve výrobě vína je také filtrace křemelinovým filtrem, která zaručuje šetrné ošetření budoucího vína.
Vinařství již v roce 2007 zakoupilo moderní automatickou lahvovací linku, která umožňuje kvalitní nalahvování vín.

V roce 2014 přichází chvíle na vylepšení systému uzavření lahví a také na jejich nový, moderní, design, který lépe napoví o charakteru vína.

Další zásadní zlom přichází v roce 2015, kdy se vinařství stěhuje do nově zrekonstruovaných prostor v Zaječí. Zdejší moderní areál s velkou skladovací kapacitou umožní nechat zrát vína tak dlouho, jak jen bude třeba a zjednoduší logistiku výroby, která dosud probíhala na třech místech.

Vinařství Binder

Historie Rodinného vinařství Pavla Bindera sahá do roku 1999. Tento rok je mezníkem, v němž se od tradičního vinařství provozovaného v rodině po desítky let přešlo k profesionálnímu způsobu pěstování hroznů a výroby vína.

Sídlí v obci Rakvice ve Velkopavlovické podoblasti a nyní obhospodařuje 9 ha vinic. Všechny se nacházejí v katastru obcí Rakvice, Přítluky a Velké Bílovice v těch nejvhodnějších viničních tratích, převážně orientovaných na jižní stranu. Objem roční produkce činí cca 50-60 tis. litrů vína.

Filozofií rodinného vinařství Pavla Bindera je vyrábět vysoce kvalitní vína menších šarží se svěžím a výrazným ovocným buketem, vysokým extraktem a mohutnou chutí. Vína z těchto malých šarží budou vždy svým způsobem originální a žádaná, což dokazuje stoupající zájem o tato vína z řad obchodníků, ale i milovníků vín. Specialitou vinařství je výroba vzácných ledových vín.

V roce 2008 zahájil vinař Pavel Binder na svých vinicích přechodné období z klasického ošetřování vinic na ekologické a v roce 2011 získal již první certifikace na vína vyráběná z ekologicky pěstovaných hroznů.

Důkazem kvality a správně zvolené filozofie výroby vína je řada ocenění z prestižních domácích i mezinárodních výstav. Vynikajícím úspěchem se stalo umístění našeho biomoštu Veltlínské červené rané 2011 v soutěži Biopotravina roku 2011 – vítěz kategorie Nápoje.

Výroba moštů se stala již tradicí a v současné době nabízí vinařství již čtyři druhy tohoto oblíbeného nápoje v menším balení 0,33l, což naši spotřebitelé uvítali. Mošty jsou 100% hroznová šťáva, příp. s přidáním meruněk, ihned lisovaná, bez příměsí, bez konzervantů, aromat a barviv. Až na jednu malou výjimku neobsahují žádný alkohol a jsou tedy vhodné jak pro děti, tak pro těhotné ženy a řidiče, ale nejen pro ně.

Další neméně významnou specialitou se stala výroba jemně perlivých vín s názvem BUBLINKA v provedení ROSÉ a bílého sladšího vína. Tento produkt se těší velké oblibě zejména na jaře a v průběhu léta, hodí se výtečně k odpolednímu i podvečernímu posezení u grilu nebo jen tak s přáteli.

Pro velmi náročné spotřebitele a především pro gastro začal Pavel Binder vyrábět vína v nejvyšší řadě, tzv. NATUR. Vína této řady jsou vyráběna v souladu s přírodou, s minimem zásahů a síření během vinifikace a následném zrání 18 a více měsíců v nových sudech na jemných kvasinkách. Tato vína patří skutečně k zážitkovým.

Nosreti Zaječí

Rodinné vinařství naleznete v srdci jižní Moravy ve vinařské obci Zaječí, kde pod modrým nebem a žhnoucím sluncem dozrávají vína prvotřídní kvality a chuti.

rozlehlém areálu s neopakovatelným výhledem na Pálavu a vodní nádrž Nové Mlýny nabízíme našim hostům rozmanité možnosti ubytování, relaxace i aktivní zábavy. Okolo našeho vinařství najdete spoustu cyklistických a turistických vinařských stezek, které se klikatí nádhernou krajinou okolo řeky Dyje, mezi vinicemi a vinnými sklípky.

Vinařství je obklopeno vlastními vinicemi, kde pěstujeme hrozny pro vína z naší produkce. Ty zpracováváme tradičním způsobem v rozsáhlých historických sklepech za použití nejmodernějších technologií. Díky tomu vyrábíme poctivá vína, která sklízí ocenění na tuzemských i mezinárodních soutěžích.

Jedinečná atmosféra vinných sklepů, moravské tradice, krásná příroda a lahodná vína jsou jen zlomkem toho, co Vás u nás čeká.

Vinařství VÁCLAV

Nad vstupním portálem důstojně ční přilbice sv. Václava.

Objekt vinařství je na dvou místech propojen s vedlejším Degustačním sklepem sv. Václava s apartmány. Oba domy spojuje i jednoduchý a moderní interiér tvořený betonem, štukovou omítkou, stěrkami, pozinkovaným železem. Exteriér i interiér objektu vinařství byl navržen triem mladých architektů ve složení Veronika Ševčíková, Rostislav Stoklásek a Tereza Teplá, ve spolupráci s Ing. arch. Tomášem Zlámalem.

Celý objekt je výrobě i skladování vína moderně uzpůsoben.

Hlavní prostor je při vinobraní využíván především k výrobě vína . Ta začíná v patře na galerii, a za využití gravitace pokračuje až do sklepení. Tím poskytuje poněkud netradiční, leč správnou a k vínu šetrnou metodu výroby. Nejmodernější systémy chlazení i vytápění, klimatizovaný sklad na již nalahvovaná vína, kancelář, degustační bar… najdete zde zkrátka to nejlepší pro víno i jeho milovníky!

Po vylisování poslední odrůdy je prostor vždy pečlivě uklizen, technologie odstaveny a nahrazeny dubovými stoly a lavicemi. Vznikne zde komfortní zázemí jak pro náhodné kolemjdoucí, tak pro firemní a soukromé akce, školení, prezentace, večírky, narozeniny či rodinná výročí, celkem až pro 50 osob.

Vinařství Michna

Vinařství bylo založeno v roce 2003 a navazuje na třígenerační zkušenosti pěstování révy vinné včetně zpracování hroznů.

Na výměře 5,50 ha jsou pěstovány kvalitní bílé i modré odrůdy. Veškeré práce, jak ve viničním, tak i ve sklepním hospodářství jsou prováděny s cílem dosáhnout nejvyšší kvality hroznů a následně i nejvyšší jakosti vyráběného vína.

Vína jsou vyráběna pouze z vlastních hroznů, u kterých máme zajištěnou prvotřídní kvalitu výchozí suroviny. Specializujeme se na výrobu zvláště jakostních a přívlastkových vín, které jsou lahvovány. Menší část výroby zůstává jako víno sudové.

Vinařství Vladimír Tetur

Nejstarší zmínka o výrobě vína v našem rodě sahá do roku 1620, kdy se již naši předkové věnovali vinařství a vinohradnictví. U nás tomu není jinak, a proto jsme se v plné míře vinařství začali věnovat v roce 1992. Za 24 let svého působení se naše vinařství vyvíjelo od malého sklepa až po dnešní moderní vinařství, které jsme vybudovali na zelené louce. A že to neslo samá pozitiva – jednoduchý design, snadná manipulace, bezbariérovost, vše pro zrození našich vín a naši pohodu při práci. Přestože patříme k větším vinařstvím, stále se snažíme zastávat filozofii menších rodinných podniků tj. osobní přístup, vstřícnost a otevřenost.

Naše vinice se nachází v katastru Velkých Bílovic v celkovém rozsahu 13 hektarů. Pro výrobu vín nám však hrozny z našich vinic nestačí, proto převážnou část hroznů nakupujeme od stálých dodavatelů z Velkých Bílovic, v menší míře i ze sousedních Velkých Pavlovic. Zpracováváme 12 bílých a 11 červených odrůd révy vinné v mnoha kvalitativních skupinách. Potrpíme si na odrůdy aromatické, jako je Irsai Oliver nebo Muškát moravský.

Máme rádi jak moderní design, tak moderní technologie. Mošty a vína bílých odrůd jsou po celou dobu výroby uchovávány v nerezových tancích s řízenou teplotou. Nakvášení červených rmutů probíhá v nerezových vinifikátorech. Červená vína leží ve speciální místnosti ve velkoobjemových sudech (5000 litrů) od renomovaného francouzského bednářství Seguin Moreau a v barrique sudech (225 litrů) od firem Nadalie, Francoas Fehrer a Seguin Moreau. Prostory pro zrání červených vín jsou proskleny s automaticky udržovanou teplotou a vlhkostí vzduchu.

Vinařství Tanzberg Mikulov

Vinařská společnost Tanzberg Mikulov byla založena v roce 1999 dr. Vladimírem Železným. Do roku 2006 je tvůrcem vín ing. Jaroslav Gala, v současné době je tvůrcem Zdeněk Tréšek Tanzberg Mikulov se zaměřuje na výrobu jen špičkových přívlastkových vín a jen z Mikulovska Naše kmenová vinice Turold v Mikulově patří k nejvěhlasnějším ve střední Evropě a je známa od 13. století. Patří k vůbec nejstarším registrovaným vinicím na Moravě Historické charisma našeho vinařství má základ v habánských sklepích z rudolfínské doby, v dlouhé a nepřerušené vinařské historii a, kromě jiného, je i místem, kde se poprvé na našem území vyráběl sekt, a to tradiční šampaňskou metodou Tanzberg Mikulov je, kromě jiného, vítězem soutěže TOP DESIGN vína ČR 2002 Tanzberg Mikulov získal, kromě jiného, tituly NEJLEPŠÍ VÍNO ČR 2002 a 2003 a VÍNO ROKU 2004 Tanzberg Mikulov je nositelem Zlaté medaile německého odborného časopisu “Alles über Wein” a držitelem jeho titulu “WINES OF EXCELLENT QUALITY” Vína z Tanzbergu Mikulov jsou pravidelně podávána při přijetí hlav států na Pražském Hradě, při státních svátcích a významných událostech, organizovaných prezidentskou kanceláří Vína z Tanzbergu Mikulov byla po oficiální návštěvě ČR na objednávku dodána na japonský císařský dvůr Vína z Tanzbergu Mikulov jsou nabízena v prestižních restauracích Evropy, kromě jiného jsou trvale na vinném lístku slavné “hvězdné michelinové” restaurace Schwarzer Adler v Německu Vína z Tanzbergu Mikulov se těší prestiži mezi předními evropskými odborníky a vinaři. Připomeňme jen nedávný výrok v tisku Patricka Leflaiva, významného tvůrce burgundských vín z Puligny-Montrachet: “Když jsem v Česku, piji Tanzberg”

Kde nás najdete

Náměstí Lužické 104/9
Rumburk 40801

Otevírací doba

Po-Pá: 9.00-17.00
So: 8.00-12.00

Kontakty

E-mail: info@vinotekarumburk.cz

Tel.: +420 602 877 123

Instagram

Facebook