Víkendový prodej

Perex image
Přijďte k nám o víkendu na svařáček nebo grog! Tuto sobotu máme otevřeno 8-12 h a 15-19 h, v neděli 15-19 h.
Těšíme se na vás

V sobotu máme otevřeno 8-12 h a 15-19 h

V neděli máme otevřeno 15-19 h.

Těšíme se na vás!

 

 

Svařené víno neboli svařák je teplý nápoj vyráběný typicky z červeného vína nejrůznější kvality smícháním s bylinným odvarem. V dřívějších dobách se takto „napravovalo“ nekvalitní víno. V současnosti se často doslazuje cukrem a podává s plátky citrónu.

Svařené víno patří neodmyslitelně k zimnímu období a Vánocům, kdy tento horký nápoj dokáže zahřát.[1] Kromě zahřátí dokáže při správném dávkování nabídnout i celou řadu léčivých účinků. Mezi některé z nich patří například rozšíření cév, což pomáhá k prevenci kardiovaskulárních onemocnění, antiseptické účinky, pomáhá bojovat s chudokrevností a s trávením a má pozitivní vliv na náš imunitní systém.

 

Náš recept:

Na přípravu 4 porcí svařáku budete potřebovat:

  • 1l červeného vína
  • 1-4 kousky skořice (dle chuti)
  • 5-15 kusů hřebíčku (opět dle chuti)
  • cca 6 polévkových lžic cukru
  • kůru z citrónu nebo pomeranče (je možné použít i kůru z jiných citrusů)
  • další koření dle chuti: muškátový květ, badyán či rozinky

1. Do dvou deci studené vody nasypeme cukr. Přihodíme koření - badyán, hřebíček a celou skořici. Je důležité, aby se koření svařilo - jinak nepustí aromaticka a chuť.
 

2. Z jednoho citronu a pomeranče oloupáme kuru, přidáme je do hrnce také. Směs se musí vařit, dokud nevznikne hustá konzistence cukrového sirupu.
 

3. Pak přichází fáze, kdy se k "sirupu" přilije i víno. Hrnec přiklopíme a necháme prohřát. V žádném případě se nesmí začít vařit. Vyprchal by z něj totiž veškerý alkohol.

Kde nás najdete

Náměstí Lužické 104/9
Rumburk 40801

Otevírací doba

Po-Pá: 9.00-17.00
So: 8.00-12.00

Kontakty

E-mail: info@vinotekarumburk.cz

Tel.: +420 602 877 123