Těšíme se na vás
V sobotu máme otevřeno 8-12 h a 15-19 h
V neděli máme otevřeno 15-19 h.
Těšíme se na vás!
Svařené víno neboli svařák je teplý nápoj vyráběný typicky z červeného vína nejrůznější kvality smícháním s bylinným odvarem. V dřívějších dobách se takto „napravovalo“ nekvalitní víno. V současnosti se často doslazuje cukrem a podává s plátky citrónu.
Svařené víno patří neodmyslitelně k zimnímu období a Vánocům, kdy tento horký nápoj dokáže zahřát.[1] Kromě zahřátí dokáže při správném dávkování nabídnout i celou řadu léčivých účinků. Mezi některé z nich patří například rozšíření cév, což pomáhá k prevenci kardiovaskulárních onemocnění, antiseptické účinky, pomáhá bojovat s chudokrevností a s trávením a má pozitivní vliv na náš imunitní systém.
Náš recept:
Na přípravu 4 porcí svařáku budete potřebovat:
- 1l červeného vína
- 1-4 kousky skořice (dle chuti)
- 5-15 kusů hřebíčku (opět dle chuti)
- cca 6 polévkových lžic cukru
- kůru z citrónu nebo pomeranče (je možné použít i kůru z jiných citrusů)
- další koření dle chuti: muškátový květ, badyán či rozinky
1. Do dvou deci studené vody nasypeme cukr. Přihodíme koření - badyán, hřebíček a celou skořici. Je důležité, aby se koření svařilo - jinak nepustí aromaticka a chuť.
2. Z jednoho citronu a pomeranče oloupáme kuru, přidáme je do hrnce také. Směs se musí vařit, dokud nevznikne hustá konzistence cukrového sirupu.
3. Pak přichází fáze, kdy se k "sirupu" přilije i víno. Hrnec přiklopíme a necháme prohřát. V žádném případě se nesmí začít vařit. Vyprchal by z něj totiž veškerý alkohol.